Telenor Svalbard utstyrer off-grid telekomstasjon på Svalbard med bifacial RECOM 390W paneler.

Telenor Svalbard har nylig satt opp et spennende solcelle-prosjekt på Svalbard for å møte energibehovet til en telekomstasjon som står utenfor allfarvei for vanlig strømtilførsel. OffGrid-prosjektet innebar installasjon av 16 stk RECOM 390W bifacial solcellepanel.

Johannes Drægni har vært ansvarlig for denne installasjonen hos Telenor Svalbard.

De bifaciale solcellepanelene ble plassert på telekomstasjon på ulike vinkler for å optimalisere energi produksjon. Fire av panelene ble montert vertikalt på masten mot vest, mens tolv paneler ble rettet mot sør. Oppsettet gjør at man får morgensol fra baksiden av vertikale panel, dagssol fra de sørvendte panel, og så ettermiddags sol fra framsida av de vestvendte panelene.

“Det mest fascinerende ved dette prosjektet er ytelsen til de vertikale panelene plassert oppe i masta. Overraskende nok produserer disse panelene like mye energi som seks av de sørvendte paneler” sier Johannes.

Dette skyldes de bifaciale solcellepanelenes evne til å fange opp lys på begge sider, inkludert reflektert lys fra omgivelsene som har mye snø store deler av året. Telenor er svært fornøyd med denne effekten, da den gir en betydelig økning i energiproduksjon, og en bedre fordeling av produsert energi i løpet av dagen. Panelene er heller ikke utsatt for soiling fra snø som legger seg.

Stasjonen er utenfor strømnettet og anlegget er da kombinert med batteri og et dieselaggregat. Dette sikrer at Telenor Svalbard kan opprettholde kontinuerlig drift til tross for varierende værforhold, og mørke vinter måneder.

“SUNCEL svarte på alle våre spørsmål kjapt og leveransen til Svalbard skjedde veldig effektivt med god kommunikasjon underveis. Jeg kommer definitivt til å vurdere innkjøp fra SUNCEL en annen gang. Det er kjekt at ulike typer paneler, også paneler med såpass god ytelse og garantier finnes på lager i Norge” sier Johannes

Ved å ta i bruk denne innovative solcelleløsningen har Telenor Svalbard oppnådd bemerkelsesverdige resultater med hensyn til energiselvforsyning og kostnadsbesparelser. Systemet dekker en betydelig del av deres strømforbruk gjennom mesteparten av året. Dette er gode nyheter når alternativet er å kjøre ut diesel til aggregatet med snø-scooter eller helikopter.

Telenor Svalbard benytter solenergi -
VIS I FULLSKJERM
Telenor Svalbard benytter solenergi -
VIS I FULLSKJERM
Telenor Svalbard benytter solenergi -
VIS I FULLSKJERM

Suncel importerer solcellepanel, vekselrettere / invertere, festemateriell og annet relevant utstyr for solenergi, og har lager i Norge. Våre kunder er elektrikere og andre aktører innen bygg og anlegg som planlegger og/eller utfører nøkkelferdige solenergiprosjekter.

Suncel har høy kompetanse på solenergi, fra mindre til enorme anlegg, både i privat- og næringsmarked. Vi gir opplæring og deler kompetanse med våre kunder.

LES MER OM SUNCEL