Her er en innføring i hvilke ulike typer vekselrettere som finnes og hvordan de blir brukt i forbindelse med solcelleanlegg.

Hva er hybrid-invertere?

I kraftelektronikk-verden kan vi i hovedsak si at en hybrid-inverter, vekselretter på norsk, er en vekselretter som forholder seg til mer enn én energikilde og på ulikt vis kan kombinere energien fra disse. 

Hovedjobben til en inverter, eller vekselretter, er å sørge for at dine solceller gir høyest mulig effekt, og de kan konvertere strømmen fra likestrøm (DC) til vekselstrøm (AC), som brukes i norske hjem.

De fleste er kjent med den vanlige on-grid inverteren så vi bruker ikke mye tid på å forklare denne. Men fremover kommer hybridinvertere til å blir mere vanlig. Det er to hovedkategorier innenfor dette segmentet. Den ene omtales gjerne som «off-grid hybrid» , mens den andre heter «on-grid hybrid» eller mer rett «grid interactive hybrid» 

Sjekk ut hvilke hybrid-invertere vi tilbyr i Suncel!

Off-grid hybrid invertere

En off-grid hybrid vekselretter kan kombinere energien fra batteri, solceller og en AC-kilde (vindmølle, generator eller strømnettet).

Dette er vekselrettere som kan se ut som en on-grid vekselretter. Men det er viktig å presisere at all last går via batteriene, og solcellene lader batteriene direkte fra DC. Derfor kalles dette et DC-koplet solcelle anlegg. Denne inverteren må som regel ha batteri for å virke. Mange av disse inverterene fungerer med generator og kan starte og stoppe. Produktet fra SACOLAR er eksempel på dette i vår butikk. De fleste rimelige invertere for hyttemarkedet er i dette segmentet.

On-grid hybrid

En slik inverter kan utmerket godt brukes i et hus der man har strøm fra nettet. Den vil gjøre jobben som on-grid inverter, i tillegg vil du kunne gjennomføre peakshaving og på den måten unngå effekttopper i ditt elektriske anlegg.  

Den vil i noen tilfeller kunne fungere når strømmen er borte men den vil i all hovedsak bare kunne levere en beskjeden mengde strøm på en fase. Selvsagt er batterier en del av systemet på et on-grid hybrid, batteriene tilføyer energi når det trengs og lades når de ikke trengs. Dette kan brukes til fryser og lys i huset. Den kan ikke lade fra generator eller andre energikilder.  Growatt sine Hybrid invertere er eksempel på slike produkter.

DEYE hybrid

DEYE lager egentlig sin helt egen klasse, denne invertern er utrolig funksjonell.I prinsippet kan denne virke som en vanlig ongrid inverter der inverteren leverer strøm til nettet. Batteri kan du kjøpe om noen år eller aldri.

Du kan også kjøre denne som AC-koplet off-grid anlegg, DC-koplet offgrid anlegg, AC-koplet hybrid anlegg med peakshaving og tidsstyringer. Denne inverteren kan produsere solenergi til nettet og du får betalt for det, samtidig som du har UPS med 3-faser til last opp til inverterens merkeeffekt. 

Det er en egen utgang for "smart loads" der du kan styre vv bereder og lignende laster som du vil skal fungere inteligent i forhold til soltillgang. I tillegg er det ikke behov for noen form for forigling da UPS utgangen er dedikert og jobber selvstendig fra nettet. Det er altså ingen fare for tilbakemating.

Selvfølgelig er det også mulighet for generatorstyring, eller du kan bruke samme inngang til å kople inn en ekstra inverter eller mikroinverter som blir AC koplet til systemet ditt. 

Som om ikke det var nok, så har DEYE lagt inn mulighet for å bruke samme inverter i IT nett og TN nett. 

Den kan selvfølgelig paralellkoples i offgrid modus for å oppnå høye effekter. Vi har levert 5x12kw som leverer opp til 60kw ut. Da begynner det å blir nok strøm for de fleste formål. Lading fra generator kan skje med full effekt. Dette gjør diesel-hybrid scenario aktuelt i vintersesong. 

 

Mer og mer vanlig

Dersom vi kikker i glasskula kan vi nok se noen trender. Energien blir dyrere og batteri blir rimeligere, og det vil kunne føre til at hybrid-inverter blir mer og mer vanlig - spesielt ettersom vi nok kommer til å bruke elbilbatteriet som lagringsbuffer.

Hos oss i Suncel har vi produkter som kan integreres med både on- og off-grid-systemer!

Suncel importerer solcellepanel, vekselrettere / invertere, festemateriell og annet relevant utstyr for solenergi, og har lager i Norge. Våre kunder er elektrikere og andre aktører innen bygg og anlegg som planlegger og/eller utfører nøkkelferdige solenergiprosjekter.

Suncel har høy kompetanse på solenergi, fra mindre til enorme anlegg, både i privat- og næringsmarked. Vi gir opplæring og deler kompetanse med våre kunder.

LES MER OM SUNCEL